Historiske Dage 2018

”Det er jo ren højskole: fortælling, debat i de fire foredragssale – og gruppesamtale med eksperter på de mange stande. Og midt i hele udstillingen finder vi naturligvis Højskolerne og Grundtvig” – sådan konkluderede en af gæsterne på historiemessen, der blev afholdt i Øksnehallen i København 10.-11. marts.

For andet år i træk deltog foreningen med en stand, hvorfra der blev diskuteret, sunget, uddelt højskolekataloger og informeret om højskolehistorie og foreningens arbejde.

Vort særlige blikfang var i år den gamle talerstol fra Grundtvigs Højskole og arkitekt Nyrops forstanderstol lavet på Vallekilde til Holger Begtrup, Frederiksborg Højskole. Grundtvigs Højskole havde velvilligt stillet de historiske møbler til rådighed for foreningen. På standen vistes også en historisk billedkavalkade fra en stor TV-skærm.

undefined
Kulturborgmester Nico Grünfeld ved talerstolen på foreningens stand

Foruden selve standen var højskolerne særdeles aktivt repræsenteret på messens forskellige scener. Kulturborgmester Nico Grünfelds åbning af historiemessen foregik som en morgensamling, hvor Højskolesangbogen kom i brug med Jørgen Anker Jørgensen ved klaveret.

undefined

Hele lørdagen gik Astrid Søe rundt på udstillingen som Grundtvig med en kæmpe højskolesangbog under armen. Førstedagen sluttede med foredrag af Jørgen Carlsen, der på Grøn Scene talte om højskolen og den immaterielle kulturarv.

Om søndagen blev publikum mødt ved indgangen til Øksnehallen af ”Moder kor and The Highschool Kids”. Koret var også med ved fællessangtimen på Rød Scene, hvor omkring 150 syngende gæster deltog i en halv times morgensang.

Sidst på dagen fik vi besøg at filosof Lene Rachel Andersen, der fra Grøn Scene lancerede sin nye bog ”The Nordic Secret” og bl.a. talte om hvordan Danmark, Norge og Sverige skabte nogle af verdens bedste samfund gennem folkeoplysning, og om hvilket ansvar der følger.

Foreningen havde også sørget for oplæg om det danske vindmølleeventyr. Mange danske højskoler var aktive i den grønne bevægelse, som opstod i slutningen af 1970’erne, og fik på den vis stor betydning for den danske vindmølleudvikling. På Rød Scene præsenterede museumsinspektør ved Energimuseet, Flemming Petersen, den nye bog ”Da Danmark fik vinger”, bistået af tidligere højskolelærer, direktør i Vindmølleforeningen, Asbjørn Bjerre.

undefined